Sidan 203     Axel Holmberg, (År 1846)    Beskriving av Morlanda socken      <<Föregående sida       Nästa sida>>

Korskälla war förr en offerkälla, wid hwilken i catholska tiden ett kors stod upprest, och dit processioner af, ortens allmoge anställdes. Källan är starkt mineralhaltig och belägen alldeles inwid en annan, som förer det bästa drickswatten. Ett par naturliga utswarfningar i en strandklippa förmenas hafwa tillkommit af här uppflutna lik efter twenne systrar, hwilka af sin moder blifwit mördade och kastade i hafwet. Såsom något särdeles märkwärdigt omtalar allmogen, att wid midnattstid en prest kringwandrar i Dale kohage med hufwudet under armen, hwilket dock icke är underbarare, än att samma syn ganska ofta i dessa landsändar möter oss midt på ljusa dagen.
För Morlanda hed hyser den widskeplige stor respect. Der tros en af Morlandas fordna ägare nattetid jaga omkring på en hwit häst. Hans ande säges wara dömd till denna bot för en i tiden wisad fiendskap mot en person, med hänseende till hwilken han en gång hatfullt yttrade: "Är han i himmelen, när jag kommer dit, så rider jag till Morlanda hed på min hwita häst och betar gräs med kopparnäbb".
Utom den redan omnämnda skola, hwilken uteslutande tillhör Fiskebäckskils capell=lag finnes ingen underwisningsanstalt i Morlanda pastorat; icke heller är någon beslutad. Med all sin hyfsning är folket här likwäl ingalunda benäget för dylika inrättningar, och en af församlingens ledmöter har förgäfwes erbjudit sig att skänka socknen ett skolhus, om den wille anordna det öfriga. Särdeles på fisklägena står ömkligt till med underwisningen, Gullholmen icke undantaget, ehuru derwarande prest är förbunden att bestrida densamma.
De fattiga försörjas dels genom friwilliga sammanskott, dels genom utdelning af till fattigcassan influtne penningemedel. Fattiga fiskare och strandsittare erhålla understöd af den såkallade Fruntimmers=förenings= cassans årliga utdelade räntebelopp. Denna cassa tillkom af öfwerskottet af de undsättningsmedel, dem fruntimren i Götheborg under det hårda året 1838 sammansköto till de nödlidande i skärgården. Dylika cassor finnas på ett par andra ställen i denna skärgård, såsom på Tjörn och i Thorslanda, och är för deras

    Ovanstående text är en maskinellt tolkad och HTML-formaterad text från faximilbilden nedan
 Sidan 203     Axel Holmberg, (År 1846)    Beskriving av Morlanda socken      <<Föregående sida       Nästa sida>>